Grootvader die kanker versloeg, dringt er bij het publiek op aan om mee te doen aan gezondheidsonderzoek

By | May 20, 2023

Een grootvader die kanker versloeg met experimentele therapie, heeft er bij het publiek op aangedrongen om deel te nemen aan onderzoeksstudies.

Stephen Cossins, 71, uit Amersham in Buckinghamshire, is gediagnosticeerd met chronische lymfatische leukemie (CLL), een zeldzame vorm van kanker die het bloed en het beenmerg aantast.

Toen de kanker zich door zijn lichaam begon te verspreiden, nam hij deel aan een klinische proef met medicijnen die de groei van de kanker blokkeerden.

Stephen Cossins uit Amersham in Buckinghamshire met zijn vrouw Sue (Family Handout/NIHR/PA)

In plaats van standaardchemotherapie kreeg hij drie maanden lang driemaal daags ibrutinib voordat hij een ander medicijn, venetolclax, toevoegde.

Twee jaar later heeft hij geen tekenen van kanker.

Hij zei: “Het was het beste wat ik ooit heb gedaan. Drie jaar geleden nam ik deel aan het onderzoek en na twee jaar was ik genezen en kankervrij. Het is geweldig.

“Mijn vrouw en kinderen zijn allemaal heel blij. Ik denk niet dat iemand van ons geloofde dat die dag zou komen. Het is geweldig, maar ik ben zo opgelucht dat het voorbij is.

“Ik ben een van de gelukkigen. Ik heb het proces met succes doorlopen, maar ik hoop dat het andere mensen kan helpen die hetzelfde doormaken.

“Als iemand ooit wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een onderzoek, zou ik zeggen: vertrouw op de verpleegsters en artsen. Ze weten wat ze doen.

“Je hebt alles te winnen en niets te verliezen. En je zou in de toekomst de levens van mensen met kanker kunnen redden.”

Het National Institute for Health and Care Research (NIHR), dat medefinancier was van het onderzoek waaraan de heer Cossins deelnam, heeft een Shape the Future-campagne gelanceerd om mensen aan te moedigen betrokken te raken bij gezondheidsonderzoek.

Het beheert de dienst “Be Part of Research”, die tot nu toe meer dan 150.000 mensen heeft aangetrokken.

Deze nieuwe digitale matchmaking-service helpt mensen bij het vinden van en deelnemen aan gezondheids- en zorgonderzoek in het VK.

Mensen kunnen hun interesse registreren via de Be Part of Research-website of de NHS-app als ze in Engeland wonen en ze kunnen kiezen in welke gezondheidsproblemen ze geïnteresseerd zijn, zoals diabetes, kanker en rugpijn, of zich aanmelden als Healthy register-vrijwilliger.

Mensen kunnen ook kiezen wat voor soort onderzoek ze willen doen, b.v. B. Drugsonderzoeken, scans, focusgroepen of het invullen van online vragenlijsten.

De heer Cossins zei dat zijn diagnose als “een complete schok” kwam.

Hij zei: “Ik had geen symptomen en ben altijd heel goed geweest. Ik heb in meer dan 20 jaar geen enkele vrije dag wegens ziekte gehad.

“Je denkt altijd dat het C-woord andere mensen overkomt. Toen ze het me vertelden, dacht ik: “Dat was het dan.”

“Je voelt zoveel onvermijdelijkheid over de hele zaak.”

De heer Cossins werd in 2016 gediagnosticeerd en herinnert zich de schok.

“Mijn kinderen waren overstuur toen ik het ze vertelde en het was nog moeilijker voor mijn vrouw om erachter te komen dat ik het was. Ze was er kapot van.”

De grootvader, die drie kleinkinderen heeft van acht, zeven en vier jaar oud, zei over haar: “Ik kon ze het nieuws niet vertellen. Ze waren gewoon te jong en ik wilde niet dat ze zich zorgen zouden maken.”

In 2019 begon zijn kanker zich agressief te verspreiden. In het ergste geval begon hij af te vallen en voelde hij zich extreem moe en lethargisch.

In november 2019 werd de heer Cossins door een consultant uitgenodigd om deel te nemen aan de FLAIR-studie over geneesmiddelen.

De ziekte van Stephen Cossin

Stephen Cossins (rechts) met zijn gezin (Family Handout/NIHR/PA)

“Aanvankelijk dacht ik niet dat deelname aan het proces iets voor mij zou zijn”, zei hij.

“Ik dacht dat ik de voorkeur zou geven aan chemotherapie, omdat dat de standaardbehandeling is. Ik dacht: “Wil ik echt een proefkonijn zijn voor nieuwe medicijnen?”

“Maar nadat de counselor en verpleegkundigen hadden uitgelegd dat door deze medicijnen als onderdeel van de studie te nemen, er een kans was om binnen twee jaar volledig kankervrij te zijn, dacht ik dat het het proberen waard was. Ik moest de dobbelstenen gooien.

“Nu heb ik meer tijd voor mijn kleinkinderen, mijn familie en mijn vrouw.

“We zijn 46 jaar getrouwd. Ik denk dat we onze kankervrijheid zullen vieren met een korte vakantie naar Devon of Cornwall.”

De uitvoerend directeur van het NIHR en senior wetenschappelijk adviseur van het ministerie van Volksgezondheid, professor Lucy Chappell, zei: “Het NIHR financiert en ondersteunt onderzoek dat tot doel heeft een verschil te maken voor patiënten in het hele land – en zelfs daarbuiten.”

“Ons onderzoek omvat alle gebieden, van het laboratorium tot de kliniek. Het leidt tot nieuwe behandelingen die ons op zoveel verschillende manieren ten goede komen op zoveel verschillende gebieden van gezondheid en zorg.

“Patiënten en het grote publiek zijn van cruciaal belang voor dit onderzoek – zij zijn degenen die onderzoekers helpen genezingen, behandelingen en doorbraken te vinden die ons, onze vrienden en families kunnen helpen een zo goed en gezond mogelijk leven te leiden.”

Gezondheidssecretaris Will Quince zei: “De vrijwilligers die deelnemen aan veelbelovend onderzoek – waaronder een onderzoek dat is genezen van kanker – helpen onderzoekers medische doorbraken te maken en uiteindelijk de NHS te helpen levens te redden.”

“De onderzoeksstudies van de NIHR zouden kunnen resulteren in miljarden dollars aan besparingen voor de NHS en wachtlijsten kunnen verkorten door snellere diagnose en verbeterde behandeling – maar vrijwilligers zijn essentieel, dus ik moedig iedereen aan die in aanmerking komt om zich aan te melden.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *